Zorginstelling Marente regelde met de Stimuleringsregeling E-health (SET) beeldschermzorg. Dit beviel zo goed, dat zij nu andere organisaties adviseren hoe beeldschermzorg in te zetten.
Afgelopen jaar besloot Inge met behulp van een SET-subsidie beeldschermzorg te introduceren. Inge vertelt: “Medewerkers die het fysieke werk in de wijk eigenlijk niet meer goed aankonden, gingen aan de slag in een centraal werkend beeldzorgteam. Op die manier konden ze hun kennis en expertise toch blijven gebruiken.
Zorginstelling Marente biedt al meer dan 100 jaar professionele zorgverlening voor inwoners van de Rijn-, Duin- en Bollenstreek. Van thuiszorg tot verpleging in een aantal verzorgingshuizen en van revalidatie tot ondersteuning bij dementie. Inge Nipshagen is projectmedewerker e-health binnen de thuiszorg van Marente en voerde beeldschermzorg in.
Veel cliënten geven aan dat ze visueel contact op prijs stellen, ze voelen zich veiliger omdat er op ze gelet wordt, en ze vinden het leuk om via zo’n verbinding contact te hebben met zorgmedewerkers. Sommigen geven aan het jammer te vinden dat ze niet meer langskomen, maar die voelden zich alsnog minder eenzaam door de beeldzorg.
Andere organisaties benaderen Inge voor advies omtrent zorg op afstand. Die raadt ze aan ook gebruik te maken van de SET regeling én eenvoudig te starten: “Begin gratis met Facetime. Dat is snel en eenvoudig veilig toe te passen door cliënten emailadressen van de eigen organisatie te geven. Dan kun je veilig intern bellen. Zet er vooral een projectleider op en werk met een centraal beeldzorgteam. En besteed veel aandacht aan de teams die cliënten moeten aandragen en aan mantelzorgers; die zijn soms fel tegen het gebruik van een computer als zorginstrument.”
'Ouderen vinden het leuk om te beeldbellen met zorgmedewerkers'
Bent u aanbieder van zorg of ondersteuning en bent u bezig met e-health binnen uw organisatie? Bekijk de mogelijkheden binnen de Stimuleringsregeling E-health. Bij het aanvragen krijgt u bovendien gratis advies en ondersteuning.
Cliënten reageerden in het begin soms afhoudend. Inge vertelt daarover: “We houden het bewust eenvoudig. Als we een aanmelding krijgen, bezoekt een beeldzorgteam-medewerker de client en neemt een iPad mee. Die legt uit dat het een soort telefoon is, waarop je de medewerker ook kunt zien. Dat verrast ze en als ze het eenmaal zien, gaat er een wereld voor ze open.”